Liza au Lait

29 mei 2006

BIHO

Geen zorgen Judith, de tweede envelop kwam een dag later. Ome Pos was bang dat er wat zou breken als hij hem door de brievenbus had gegooid. Wat een fijne spulletjes! De lippenbalsem heb ik in mijn tas gestopt zodat hij altijd onder handbereik is. Lekker geurtje zit er aan. De zeep, wierook en het kaarsje moeten nog worden ingewijd.

Zaterdag wordt er door mijn Stitch 'n Bitch groep een breipicknick gehouden. Jammer genoeg kan ik er niet bij zijn vanwege onze jaarlijkse familiedag. Volgende week, op 10 juni kunnen we in de herkansing. Dan is het World Wide Kip Day. Grijp je naalden en doe mee! Vorig jaar viel deze dag tijdens mijn vakantie in Frankrijk. Hoewel ik elke dag in het openbaar breide, was het toch een beetje eenzaam. Dat moet dit jaar anders! Op de lijst zie ik dat zij wat gaat organiseren in Breda. Kom maar door met je plannen voor BIHO (breien in het openbaar (weet iemand een betere afko?)dag!

24 mei 2006

Huwelijksreis hemd

M'n sokken zijn inmiddels op een Waddeneiland gaan wonen. Ze gaan de voeten van Judith warm houden. Vanmiddag bracht de postbode mij Judiths tegenprestatie. Een envelop vol met couponnetjes PUL (stof waartegen aan één kant een coating is aangebracht, waardoor de stof waterdicht wordt). Van PUL maak ik luierbroekjes voor over de katoenen luiers van H. In Nederland kun je er moeilijk aan komen. In winkels is het niet te vinden, er zijn alleen een paar webwinkeltjes met PUL in het assortiment. Van een envelop vol met 3 verschillende printjes PUL word ik daarom heel vrolijk! Binnenkort zal ik nog eens wat schrijven over katoenen luiers en vooral over wollen breisel dat waterdicht blijkt te zijn. Tis net een toverkunstje.

Afgelopen weekend heb ik wat nieuws opgezet: de Honeymoon Cami van Knitty. Vorig jaar was ik hier ook al eens aan begonnen. Na een paar centimeter kwam ik er achter dat Mystik best een lastig garen is, de steken waren erg ongelijk. Nu dus een nieuwe poging, waarbij ik oplet dat ik de draad strak hou. Ik heb elke ochtend een tintelende duim.... Het ziet er nu een stuk beter uit dan de eerste keer. Het garen is heel zacht, eenmaal gebreid is het een genot om aan te voelen. De glans staat mij ook aan. Ik ben alleen bang dat het een maatje te klein aan het worden is.... toch nog even wat meer afvallen dus. Alles om maar niet uit te hoeven halen!

19 mei 2006

Breitoerisme

Kamperen in het bos beviel ons goed, een paar weken geleden toen het nog zomer was. Bij thuiskomst bleken we in onze achtertuin - stadstuin in A5 formaat- ook een bos te hebben! Een vers kastanjebos, gegroeid uit de kastanjes die we afgelopen herfst hebben meegebracht uit de tuin van Slot Zuylen. Dit stadsmeisje vindt het leuk, een beetje echte natuur zo dichtbij. Desondanks is het groen na het maken van de foto verwijderd. Ik heb geen idee hoe snel kastanjewortels echt diep gaan, maar dit leek me niet het moment of de plaats om dat uit te vinden. Bovendien leek het me niet onwaarschijnlijk een buur de politie zou tippen vanwege deze plantage.

Toen ik anderhalf jaar geleden met breien begon, had ik niet kunnen denken dat dat zelfs de bestemming van uitjes zou beïnvloeden. We kampeerden niet geheel toevallig in de buurt van Zuid-Laren, waar zich het Ryahuis bevindt. Samen met schoonmama heb ik er een heerlijke midddag doorgebracht. Als enige winkel in Nederland verkopen ze er wol van Marianne Isager, wol in de prachtigste kleuren. Verder mooie spulletjes van Rowan en alle andere gebruikelijke merken. Ik kocht wat bolletjes, toevallig alles in blauwtinten. Elke dag even voelen aan mijn bolletjes Kid Silk Haze, heerlijk! Bolletje glim zit er ook bij, ik ben benieuwd waar ik dat voor ga gebruiken. Ik heb een ideetje (dat ik nog even voor me hou), geïnspireerd op een beroemde trui van B. van SnB Utrecht.


13 mei 2006

Sokkenruil

Speciaal voor Judith en Marion nog even over de sokken. Ik zou zeggen: doe maar een voorstel. Ik kies dan wat ik het liefste krijg, heheheh. Ben benieuwd waarmee jullie over de brug komen!

03 mei 2006

Radiosokken

Voor de radio opnames van de afgelopen maand had ik een gedachteloze sok nodig. Ik zette een paar op van Fortissima Color Socka Colori. Een sokkenwolletje waar ik gek op ben, vanwege de geleidelijk verlopende kleuren. Halverwege bedacht ik dat ik zelf deze sokken niet nodig heb en ik wist eigenlijk ook niemand die ze zou waarderen. (Mensen die zeggen: geef maar hier, ik draag ze wel in mn hoge laarzen, komen uiteraard niet in aanmerking.) Op dat moment zat M. naast me. Ze wilde net sokken leren breien toen ze door de dokter veroordeeld werd tot niet-breien (aaargh!!!!) vanwege peesontstekingen (?) in haar polsen. We bespraken een goede deal: ik krijg van haar verse sokkenwol als zij mijn verse sokken mag. Ik ben enthousiast, maar ik blijf me afvragen of er meer mensen zijn die interesse hebben in een paar handgebreide sokken in maat 39. Voor de goede orde, ik ga niet op bestelling sokken breien. Mensen die niks aan polsen mankeren wil ik met alle liefde het oude ambacht overbrengen, dan breien ze hun eigen sokken maar. Maar dit specifieke paar is wel te ruil. Wie biedt?

01 mei 2006

Zure kleurtjes

M'n eerste experiment met de Jaquard zuurpigmenten is gelukt. Het spul is veel sterker dan de verf waarmee ik tot nu toe gewerkt heb (KoolAid, paaseierenverf, voedselkleurstof). Het is dan ook niet gelukt lichte tinten aan te brengen. Inmiddels heb ik tips gehad van Y. die veel ervaring heeft op het gebied van textielverf. In plaats van direct het poeder in al het benodigde water te gooien, is het handiger eerst een klein beetje verf aan te maken. Dat is makkelijker te doseren. Daarnaast blijk ik ook niet de handigste kleuren te hebben om mee te mengen. Echt heldere tinten krijg je alleen met citroengeel, turqoise en fuchsia. Ik heb sapphire blue en sunshine yellow gebruikt. Het leuke van wolverven is dat het zelden écht mislukt. Het is hooguit iets heel anders dan de bedoeling was.
Deze bol breit leuk op, heb ik al gemerkt. Wat het geworden is, hou ik nog even voor me....