Liza au Lait

27 april 2006

Kampeertrui


Mijn trui is af! Voor het eerst rond te lopen in een zelfgebreid kledingstuk (afgezien van sokken), is een bijzondere ervaring. Ik word er heel blij van. Hoewel dat niet meteen het geval was.
Het in elkaar zetten viel mee voor wat betreft de moeilijkheidsgraad. Tegen qua tijd. Bovendien gebeurde waar ik al een poosje bang voor was: mijn trui bleek te groot! Ik hield de moed erin door te bedenken dat ik beter eerst kon blokken en dan passen. Door het water en het uitknijpen werd hij (of is een trui een meisje?) alleen maar groter. Dat bracht mij naar leermoment nummer 1. Ik was in de veronderstelling een resultaatbreier te zijn. Maar toen mijn trui niet bleek te passen, was ik niet eens zo erg teleurgesteld. Conclusie: ik ben een procesbreier.
Nog voor de trui goed en wel droog was, bedacht ik dat ik hem beter in de wasmachine kon mikken in de hoop dat hij daarvan een piepklein beetje zou krimpen. Dat oogde direct al beter. Nog steeds was de trui groter dan ik in mijn hoofd had. Een tijdje geleden ontdekte ik dat C. van mijn stitchnbitchgroep dezelfde trui aan het breien was (Is dat niet gek? Hoeveel truienpatronen bestaan er eigenlijk, en uitgerekend dit patroon breien wij precies tegelijk...). C. gebruikte het garen uit het patroon, toevallig ook in een paarstint. Haar versie was kort en strak.
Verdrietig was ik eigenlijk nog steeds niet. In gedachten had ik de trui al tot kampeertrui bestemd. Ik besloot hem toch aan te trekken naar de Winkel van Sinkel, als bewijs dat ik echt een hele trui heb gebreid. Wonderlijk genoeg was het helemaal geen hobbezak meer, maar een comfortabele, zachte, warme trui! Mooie kleur en het model is eigenlijk ook niet gek. Conclusie 2: het resultaat is altijd anders dan je verwacht. En 3: het eerste gezicht hoeft geen liefde op te wekken.
Ik heb nóg iets geleerd van deze trui. Er stonden een paar fouten in het patroon. De kabel klopte niet en de minderingen voor de raglan op het voorpand stonden zelfs niet genoemd. Toch is het me gelukt er een passend, kloppend kledingstuk van te maken. Conclusie 4: ik kan breien!
Na de plaatjes nog even de specs: patroon komt uit Mode Joli 2, gebruikt garen is Debbie Bliss merino aran in een pruimkleur. Een genot om mee te werken!



26 april 2006

Wolle bolle Gijs

24 april 2006

Het oog

De Stitch 'n Bitch gedachte spreekt blijkbaar ook tot de verbeelding van niet-breiers. De afgelopen maand zijn er verschillende media geweest die aandacht aan ons hebben besteed. Eind vorige week werden we benaderd door Met het oog op morgen, de 30-jaar oude dagelijkse actualiteitenrubriek van Radio 1. Wanneer ze ons wilden hebben was nog niet helemaal duidelijk en als er "hard" nieuws tussendoor zou komen, zou ons item komen te vervallen. Gelukkig hielden de kandidaat VVD-lijsttrekkers zich rustig en kwam Ariel Sharon niet te overlijden, zodat het kon gebeuren dat C. en ik zondagavond door een taxi werden afgezet op het Media Park. Onze tweede ervaring met radio was heel wat plezieriger dan de eerste. Iedereen op de redactie was vriendelijk, er werd goed uitgelegd wat we konden verwachten en we kregen de kans om te vertellen wat wij zo leuk vinden aan breien in het algemeen en samen breien in een café in het bijzonder. Presentator John Jansen van Galen stelde de goede vragen om ons verhaal te kunnen doen. Niet verbazingwekkend, gezien zijn jarenlange ervaring bij dit programma. Je kunt hier ons aandeel in de uitzending beluisteren. Als dank voor onze bijdrage kregen we een breilampje dat tijdens kampeertripjes zeker van pas gaat komen. Dat zowel C. als ik het toch ook een beetje spannend vonden, blijkt uit het feit dat we beiden een camera in onze tas hadden zonder dat er een foto gemaakt is.....

21 april 2006

Pakjes!


Ik ben er gek op, pakjes over de post. Je bestelt iets, ergens op de wereld, betaalt door een paar cijfertjes in te typen en vergeet daarna compleet wat je gedaan hebt. Tot de postbode aanbelt. De afgelopen week kwamen er weer twee van die verrassingen binnen. Uit de VS wat potjes Jaquard zuurpigmenten en uit Rotterdam een doos wol met de lucht van het schaap er nog aan. Fijne combi!

15 april 2006

Pedagogisch excuus

Breien en praten gaat niet altijd goed samen. Voor het eerst had ik mijn paarse trui meegenomen dinsdag om er tijdens het bitchen aan verder te werken. Ik schoot niet erg op. Als ik voortgang wil boeken, kan ik beter thuisblijven. Wat ik had gebreid, moest ik weer uithalen omdat ik in de eerste toer een fout had gemaakt. Blèèèrch... Ik heb een $^&*(%!hekel aan tinken, trui is daarom nog steeds niet af. Er moet nu maar eens een eind aan komen. Mijn neiging om nieuwe projecten op te zetten is bijna onbedwingbaar momenteel. Ik ga hierna een mooie omslagdoek breien met Alpaca van Drops Design, een heel zacht garen dat ik hier ontdekte.

Naast het kletsen heb ik nog een goede reden voor het niet vorderende breiwerk aan mijn trui. Sinds een aantal weken komt B. naar onze stitchnbitch avonden. B. is eigenlijk een haker, maar werd door ons aangestoken om te leren breien. Ambitieus als hij is, moest dat direct een sok zijn. Een draagbare sok wel te verstaan, mislukken was geen optie. Drie weken geleden had hij voor het eerst bamboenaaldjes en een bol sokkenwol bij zich. Hij had een beetje geoefend met een proeflapje rechte steken dus hij was er klaar voor. Afgelopen dinsdag was De Sok af! Bij deze geef ik B. een eervolle vermelding.

Ook af is de knikkerzak. Ik geloof dat ik er blijer mee ben dan M. In ieder geval heb ik hem hiermee de herinnering aan een verwassen vaag roze washand bespaard.

12 april 2006

Kek truitje?


De nieuwe Knitty is uit! Altijd weer een spannend moment. Zit er wat bij? De vorige keer was ik een beetje teleurgesteld. Deze keer niet! Mooie patronen waarvan er meer dan één op mijn wensenlijstje komt. Reid zou prachtig zijn voor H. op haar verjaardag. Die over twee weken is, ben bang dat het voor volgend jaar wordt. Jamesey intrigeert me. Is dit nou die onsterfelijk hippe trui waar ik al een tijdje naar op zoek ben of kan ik manlief net zo goed gelijk een juten tuinbroek aansmeren?


Verder een artikel over hoe je mouwen aan buik- en rugpanden maakt. Komt op een goed moment voor mij. Voor het eerst heb ik een trui voor mezelf gebreid. Hij is bijna af, hoera! Maar dan... Het zou me niet verbazen als mijn uitstellitis aangaande het breien van deze trui iets te maken heeft met het feit dat je geen losse panden kunt dragen zonder last te krijgen van de tocht. En om deze psychologische beschouwing nog wat verder door te trekken, durf ik ook nog wel te beweren dat mijn voorliefde voor het breien van sokken hier enigszins op terug te voeren is. Er valt wat te overwinnen.

In Knitty ook een artikel over wol verven in de vaatwasser. Dat lijkt me wel wat. In het voorbeeld wordt ruwe wol geverfd maar met garen moet dat ook lukken. Mmmm, waar vond ik nou laatst een leuk setje zuurpigmenten om mee te beginnen?


07 april 2006

Zo zwart als vet


Tijdens het surfen kwam ik Moriaantje hier tegen en ik werd spontaan verliefd. Eens kijken of manlief te porren is voor een weekendje Zeeland binnenkort.

06 april 2006

Het spel

Het is waar dat je door je kinderen je eigen kindertijd herbeleeft. De knikkertijd is begonnen, voor het eerst sinds M. op school zit. De opwinding die ik vroeger voelde, maakte zich opnieuw van mij meester. M. was nogal verrast dat zijn moeder ogenblikkelijk naar de speelgoedwinkel wilde. Nu nog een mooie knikkerzak maken. Iemand ideeën?

04 april 2006

Stil stitchen

Gisteren was ik met een delegatie van Stitch'nBitch Utrecht en Stitch'nBitch Amsterdam te gast bij het radioprogramma 747 Live. Leuk om Loes Luca (alias Yvette de Vrieschschschsch) eens in het echt te zien. Ze kwam uit de kast door twee paar zelfgebreide babyslofjes te voorschijn te trekken. Vanaf vandaag niet meer stiekem breien, Loes! Ook te gast was Cornald Maas, naar aanleiding van de verschijning van zijn bundel '40 jaar - Op de helft'. Lies maakte op commando een eierwarmer voor hem. Het van te voren aangekondigde ronde tafel gesprek werd een bilateraaltje tussen Loes en Cornald. Van bitchen onder het stitchen kwam weinig. Gelukkig kunnen we vanavond wél lekker herrie maken als we gaan breien in de Winkel.

Zonder kletsen gaat het breien een stuk sneller, dat wel. Ik heb een heleboel afgemaakt gisteren. De sokjes voor Mees zijn klaar (Patroon van Wolhalla, kleurtjes van KoolAid). Voor de tweede keer, want het eerste paar werd door grote zus Lente gebombardeerd tot poppensokjes nadat ze Mees te klein bleken te zijn.


Estse want nummer 1 uit Handwerken zonder Grenzen is ook af. Nummer 2 volgt (komende winter?). De hersenloze sok uit de vorige post is klaar, tweede sok onderweg.

01 april 2006

Kikker in je bil

Vandaag is een belangrijke dag in breiland. Wereldwijd waren er breiers aan het wachten op de publicatie van het nieuwe Sixsoxpatroon. Ik ben nog niet zo lang lid van die Knitalong. Ik heb het voorlaatste patroon meegebreid.




Het laatste leek leuk, maar was het niet. Dat lag meer aan mijn garenkeuze dan aan het patroon. Ik geef niet snel op maar na twee pogingen voorvoelde ik dat sok twee er toch niet zou komen. Dus dit:

werd dit:

In het kader van de zoveel te breien in zo weinig tijd gedachte leek mij dat heel verstandig. Ik wil nog wel eens wil proberen iets met kraaltjes te breien, waarbij ik moet aangeven dat dat "iets" geen sokken zullen zijn. Momenteel brei ik weer eens een zelfstreper. Het is Fortissima Socka Colori, met het soort streep geeft dat me niet verveelt. Heel zacht garen, dus deze zijn weer voor mezelf. Zie je dat? Een heuse Arja-hiel!


Maar goed, de nieuwe Zessok is bekend. Ik weet nog niet wat ik ervan vind. Ik neig naar Amerikaanse truttigheid. Dat zou wel goed zijn voor mijn wat wil ik breien verlanglijst. Al weer een verstandige beslissing! Goed voor mijn zelfbeeld die Sixsox....